Teknologi

Smarthus med Tibber App

Smarthusløsning med Tibber, Pulse, Sensibo og Netatmo

For en tid tilbake ble jeg introdusert til Tibber av en bekjenskap. I først omgang virkert dette for godt til å være sant med at vi begge mottok 500 kr i bonus vis jeg signerte meg opp via hans invitasjonskode, samt at informasjonen om hva dette innebærte var litt utydelig. Men, etter å ha lest om Tibber på nett ble jeg imponert og lot meg friste.

Jeg må først si noe om den fryktede strømmåleren?

AMS (Avanserte Måle- og Styringssystemer) har vært mye omdiskutert i sosiale medier. Deriblandt egne grupper på Facebook som deler hva jeg kaller propaganda om den nye installasjonen. Det sies at store selskaper som strømleverandøren, kraftselskapet og regjering og lignende skal kunne overvåke deg. Og at strømprisen ville bli betydelig høyere samt trådløse signaler fra AMS ville være skadelig. AMS er digital avlesing av strømforbruket og via strømnettet sender den info til kraftselskapet for hva du bruker hver dag. Jeg kan selv hente ut denne data via HAN-porten (den er deaktivert som standard.. En må søke om å få åpne den) Det er langt flere signaler som blir sendt ut av min router (Wi-Fi) enn AMS montert inni et stålskap! Så her frykter jeg overhode ingenting! AMS er komt for å bli, og jeg synes det er mer revolusjonerende enn routeren! Det er bare å ta den ibruk.

Min nye Agent!

Tibber er en agent som ved hjelp av smarte roboter handler inn strøm via Nord Pool til lavest pris istedet for at jeg skal knytte meg til et fast selskap. I appen får jeg vite hvem de har handlet strøm fra og til hvilken pris.

2019-02-25 16_26_17-Tibber

(Bilder hentet fra Tibber.no med tillatelse)

Haugaland Kraft ringte meg kort tid etter og var ikke videre fornøyd med valget mitt og sverget til at Tibber ikke hadde livets rett. Men, ved hjelp av en enkel kalkulator kunne jeg allerede før første faktura fra Tibber se at her var det penger å spare og Tibber leverer så til de grader for oss som ønsker et smartere hus.

Den store forskjellen var at Hkraft hadde fastpris, mens Tibber hadde time-for-time. På den måten kan jeg endre aktiviteter i huset og kjøre de mest kostbare aktivitetene når prisen er lavest. Det er ikke slik at en skal få panikk, men vi må forberede oss på at strøm blir dyrere i fremtiden, og hver enkelt i en husstand kan gjøre små grep for å redusere forbruket.

Hva er kostbare aktiviteter?

 • En varm dusj! 10 minutter i dusjen koster ca. 4,0 kr. Er dere 4 i husstanden som dusjer daglig blir det nesten 6.000 kr årlig. (dinside.no)
 • Varme på natten og mens dere er på skole/jobb. Senker en temperaturen med 2 grader kan en spare flere tusen på et år.
 • Behøver du å starte lading av elbil med det første når du er komt hjem?

Strømsparing handler ikke bare om å iverksette tiltak, men også om å tenke igjennom sine dagligdagse vaner

Alt i en App

Tibber App er spekket med funksjoner!

 • Se hvem du får strømmen fra, samt pris øre/kw pr. time inkl. MVA + avgifter
 • Full analyse av forbruket ditt fordelt på Adferd, Alltid På og Oppvarmin.
 • Ingen overraskende fakturaer! Har får du vite hva du bruker av strøm hver dag!
 • (ekstra via Pulse) Følge forbruket på huset direkte (oppdateres hver 3.sekund)
 • (ekstra via Netatmo) Følge inne- og uteklima (temp, mbar, PPM, dB, luftfuktighet)
 • (ekstra via Sensibo) Styre alle typer varmepumpe. Støtter også Google Assistant og Alexa!

I appen får en også tilgang til Tibber Butikken (Power-ups) hvor en kan kjøpe diverse smarthus apparater for styring av lys, vannbåren varme, ladeboks til EL-bil, samt kildekode til Raspberry Pi om en føler for å bygge smarthus løsninger selv.

Ta Pulsen på huset!

Tibber Pulse er en liten dings du kobler til HAN-porten i AMS måleren. Den sender hver 3 sekund informasjon til din app om hvor mye strøm du bruker til enhver tid. Sammen med andre apparater i huset kan denne avlesingen gi vital informasjon for når det er billigst å bruke strøm i huset.

Tibber Pulse på YouTube

20190211_211652
Pulse med magnet for enkel montering i sikringskap

Denne krever at du får åpnet HAN-port hos nettverksleverandøren. Samt at du har et Wi-Fi nett hjemme som er satt til WPA (Wi-Fi Protected Access) og ikke WPA2. Dingsen får strøm via HAN-porten, så det hele tar kun få minutter å montere og konfigurere.

Sammen med Netatmo værstasjon vil huset til enhver tid ha optimalvarme styrt ut ifra uteklima og strømpris.

Ønsker du å prøve ut Tibber kan du følge denne lenken og samtidig får 500,- kr i startbonus som kan brukes i Tibber Butikken.

https://invite.tibber.com/88842a69

(Bilder er brukt med tillatelse fra Tibber, samt jeg har ingen reklameinntekter for denne blogpost!)

4 kommentarer

 1. Dette er tull.
  Strømprisen er ikke differensiert time for time.
  Klarer du å finne ut hva prisforskjellen hos deg er på to forskjellige klokkeslett?
  F.eks. kl. 13 og kl.15.

  Liker

  1. Dessverre er ikke dette tull! Men, jeg skal si meg enig at det er lite differanse å lese mellom 13:00 og 15:00.. (ca. 0,1 øre) men, la si vi utvider tida til kl. 08:00 og 15:00. Da viser Tibber at strømpris inkl. elsertifikat og MVA er 41,8 øre, og klokka 15:00 er den 35,4 øre. Dvs.. dusjing, klæsvask, osv koster mer på morgenkvisten enn på ettermiddagen. På den måten vil en kunne styre varmeproduksjon-/distribusjon i huset på en mer lønnsom måte.

   Liker

  2. Hei,
   Det er her du tar feil.
   Jeg betaler for kW per hele time. Og får I appen full oversikt hva strømmen koster med 24 intervaller. Derav er varme, lys og billading styrt automatisk. F.eks starter ikke lading av bilen før etter 23:00 når prisen er lav..
   Bare dette sparer meg flere hundre kroner i måneden i motsetning til om jeg startet lading på ettermiddag.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

John Holme Blogg

Tech, Hiking, Foto, MMA, Familie og jobb

Bjoa bygdeliste

Partiuavhengig liste i Vindafjord kommune

Høyt & Vilt

NYE NETTSIDER ER UNDER UTARBEIDELSE

Finndalskroken 27

Vi bygger hytte!

Jørgen Knudsen

Digital Markedsfører, innholdsprodusent, KAM og kommunikasjonsrådgiver

Lars Fosdal

I rant, therefore I am.

%d bloggere liker dette: