Selvplukket blåskjell, dampet i hvitvin, hvitløk og litt chili
Nei, Nei, Nei.. Det er ikke slik vi begynner en guide for mat-tips for en natt i naturen. Joa, dette er selvplukket blåskjell.. så det er fullt mulig, men vi drar for det meste innover i landet. Men, ikke få panikk! Det finnes gode løsninger.
Jeg vil gjennom hele denne blogg-serien henvise til linken nedenfor, som er en miniguide på første natta i naturen.
https://johnholme.blog/2019/03/06/guide-et-besok-i-naturen/
En mann av mitt kaliber forbruker over 600 kcal pr. 60min når vi går i fjellet med sekk. Da må en pakke smart! Underveis på turen liker diverse energibarer en får kjøpt i dagligvarebutikken. Da gjerne de med sukkerinnhold! Og når du går tom for energi i kroppen så føles det både mentalt og fysikalsk. Ikke press deg på tur, da er jobben med å få opp energinivået desto lenger. Og når vi kommer frem til ønsket sted å overnatte begynner vi gjerne først med å skaffe ved. Og her ryker endel kcal til..ca. 500.
Making fireplace makes you warm twice!
Dette er utvalget av basisvarer for 2 personer for 2 netter. I tillegg kommer gjerne fisk eller kjøtt.
Pakkeliste (Basis Mat):
- Nudler 2pk
- Havregryn 100gr
- Viking Tørrmelk 1pk (tilsvarer 1L melk)
- Rett i koppen supper (tomat, buljong o.l) , varm sjokolade
- Krydder (salt/pepper og sukker/kanel)
- Brød/knekkebrød og pålegg
- Kjeks, sjokolade og energibarer
- Real Turmat
Til Middag:
- Meierismør 100gr
- Rodt kjøtt evt. Fisk, kylling osv
- Løk (gir den ekstra smaken)
- Potetmos (den som ikke behøver melk, eller en bruker Viking Tørrmelk)
For en tur fra fredag til søndag er dette tilstrekkelig! Kvelds på fredag, frukost, lunch og middag lørdagen og kun frukost på søndag når en skal hjem.
Et godt tips er at dersom en er avhengig av melkeprodukter, som melk til havregryn/havregrøt eller et glass til frukosten så finnes det et godt alternativ med Viking Tørrmelk. Den fåes kjøp i de fleste «store» dagligvarebutikkene. Den blandes med vann fra bekken og er fullt ut et bra alternativ enn å dra på 1L fra Tine. Vannet kan selvsagt kokes først om en har litt sensitiv mage.
En kan flire av nudler i bushen, men jeg tøyser ikke når jeg sier at en kopp nudler med sin lille krydderpose gir en god varme i kroppen og et etterlengtet saltinntak. (Det blir mye drikking av vann på tur og da mister en endel salter fra kroppen)
Etter flere dager på tvers av Hardangervidda er selv et knekkebrød med syltetøy helt orgasme i kjeften. (På bilde: min samboer, Aina og undertegnede)
Skal du en helgetur anbefaler jeg å spise godt før en drar. Da gjerne ikke komle eller pinnekjøtt.. Seff! Men, et lett måltid med næringstoffer som sitter lenge i kroppen. Når en kommer omsider frem til camp så lager vi gjerne lett kveldsmat første dagen. Ferdig oppskåret brødskive med ost/skinke, eller kaviar som jeg liker.
Denne er laget hjemme, men hvilke ingredienser behøves for en hærlig omelett?
Noen år siden lagde jeg og min fantastiske samboer Aina et herremåltid av tapas, pakket det hele i sekken og spiste oss mette sammen med et glass vin når vi kom frem. Eller en kan stå timesvis alene, kald og i øsende regnvær å dra opp de flotteste ørret. Her er det bare fantasien som setter en stopper.
Men, mat har sin vekt!! Jeg vil bare påpeke at et godt måltid på tur er verdt mer en vekta av mye annet unødvendigheter vi gjerne pakker med.
Bruk ziplock-poser for tørre ingredisenser og pakk det gjerne nedi Drybag som igjen holder mat, klær, fyrstikker og annet sensistivt utstyr tørt. Du ønsker ikke en situasjon der mat er blitt vått. For regnvær og fukt som trekker inn i sekken kan en nesten garantere på tur.
(Alle bilder er tatt av undertegnede)