Hytteliv

Hytta Ble Vår

Er en stund siden jeg delte noe via bloggen og skrivekløen har vært bytta ut med restaureringskløen. Grunnen: Vi har kjøpt oss hytte! Det hele startet med at vi noen måneder siden satt i hver ende av sofaen og vurderte hvilke planer vi hadde for ferien 2021. Lite kom ut av det! Men, en tanke som slo oss begge var å se om det var mulig å inngå åremål-leie av hytte. Da har vi bruksrett over en gitt periode.. 3, 5, 10 år.. og kanskje en uke eller 2 i året vil eier bruke den. Tror min samboer hadde større utfordringer med det enn jeg hadde, uansett: Ingen avtaler er like og vi kunne være heldige!
Og hvem bedre å ta kontakt med enn min svigerbror’s bror som tilfeldig eide 2 hytter i Vikedal, hvorpå den ene var for salg.

Så etter endel diskusjon via telefon og Messenger ble vi enige om at hytte nr.2 kunne vi få leie på åremål mot at vi pusset den opp. Eier skulle stå for materialkost, mens vi tok jobben. Dette ble vi giret på! Så før vi tok turen ut for å se standard på hytta, og bare etter å ha sett på noen bilder takket vi ja.

In For a Big Surprise! OMG!

Hytta ligger ikke langt fra Imsland, Vikedal knappe 1 time og 13 min hjemmefra. Ingen stygge fjellpasseringer eller drøss med bomstasjoner, ferge eller noe. Kun straka vegen etter Knapphus.

Men, det var dette med første inntrykket da.. For makan til nydelig plass det skal hytta ha! Med duvende fjell nærmest henger over deg i Nordvest til gran og bjørkeskog i sørøst, og knappe 10min vandring på stien til sjø. Der her du fjell, vann, sjø.. alt på ett sted!

Men, da vi gikk inn i hytta.. hjelpes!! Med soveposen under armen og planer om å bli der i helga ble vi møtt av en vegg av gamle møbler og skrot. Ingen bilder verdt å dele her, nei!! Men, tygg litt på tanken at her var det mange år siden noen hadde bodd, og hytta ble brukt som lager fra nabohytta som lå til salgs og en masse annet skrot. Alle rom hadde ulike farger på veggene fra turkis, rosa, blått, blodrød og påskegul. Trolig noen farger jeg mangler for her var det tydelig at en malte med hva enn en fikk tak i der og da! Desto lenger inn i hytta vi kom, desto mer endret våres ansiktsutrykk fra entusiastisk: «her skal vi kose oss», til mere «hva i alle dager har vi begitt oss ut på nå?!?»

Min samboer er ihuga optimist! Nesten så vi burde tatt patent av en slik pille! Og etter hvert som kvelden sank på, litt vin, god mat og masse preik frem og tilbake ble vi enige om at åremål er noe for oss. Det var bare å trø til! Men, det var noen blikk ho sendte de første timene som gav grunn til bekymring, men vin hjelper! Jeg var mere: «jeg vil hjem!»

Noen helger senere ble vi enige med eier om en økonomisk ordning som gav inspirasjon og frihet til å realisere drømmen om ei hytte. Den er fortsatt ikke vår, men kommer til det!

Selv guttene våres ble med for å gi fart på slegga. Vi kastet, reiv, slo ifra hverandre, røsket og bar til samtlige rom var ribbet til beinet. Igjen stod ei hytte med håp! Og for første gang kunne vi se potensialet og en drøm bli realisert. Det var i det øyeblikket det slo meg at hytta skulle hete Lykkeland!

Noen uker gikk og heftige kalkulasjoner på priser på material og typer av gulv ble den store diskusjonen. Hva i all verden vil dette koste til slutt? 50tusen, 100tusen, mer?? Det var ikke vi som skulle betale dette, men hva om eier sa 25.000! That’s it! Og en tanke streifet meg at slik hytta nå fremstår kan den ikke være verdt mye. I en preik med eier på telefon datt ordene fra meg som fikk det hele til å endre seg. «Hva om vi kjøper hytta?» En kan fort forvente en ubehagelig stillhet, avsluttet med: «Nei, kommer ikke på tale!!» Men, eier var tverdt imot meget positiv til tanken!

Banken vår sa ja, kjøper sa ja og 1.april overtok vi hytta sånn utpå ettermiddagen. Nå er hytta vår!! Bobler i glasset ble servert! Dvs.. i form av øl til meg! Nå skal mere utstyr og materiale fraktes ut.

En liten ting til ettertanke: Vi er fast bestemt på at hytta ikke skal fremstå eller representere bolig nr.2. Dvs at den i utførelse, design og funksjon er og forblir en hytte. På den måten drar en ikke inn til hytta for å slenge seg ned i sofaen med fjernkontroll, svær TV på veggen og alle de praktikaliteter en drar som ofte nytte av hjemme. Jeg vil komme til hytta med ambisjoner om å arbeide med ting som å hogge ved, bære vann, tømme musefeller og ja du vet.. hytteting! Nok om det!

Planen fremover er å ta rom for rom. Her snakker vi tak, vegger, gulv, elektrisk, rør, brannsikring osv. Det hele skal finansieres av lønn, feriepenger og donasjoner fra takknemlige lesere av bloggen hehe. Vi legger oss på en middels standard med fokus på gjenbruk. Møbler som dobbeltseng har vi fått av noen i familien og sofa med sofabord har vi allerede hentet gratis via gir-bort annonser på Facebook og Finn.no. Det er nesten umulig å førestille meg hva vi ikke kan få tak i via slike annonser. Men, time is money og fruen vil ha progress! Planen er å restaurere hytta komplett innenfor 100.000. Og tiden vi har er langt mye lengre enn om vi beholdt avtalen om åremål.

Følg med videre! Så skal jeg love flere bilder og hvordan det står til med arbeidet.

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

John Holme Blogg

Tech, Hiking, Foto, MMA, Familie og jobb

Bjoa bygdeliste

Partiuavhengig liste i Vindafjord kommune

Høyt & Vilt

NYE NETTSIDER ER UNDER UTARBEIDELSE

Finndalskroken 27

Vi bygger hytte!

Jørgen Knudsen

Digital Markedsfører, innholdsprodusent, KAM og kommunikasjonsrådgiver

Lars Fosdal

I rant, therefore I am.

%d bloggere liker dette: